De gemeenteraad van een stadje in de Duitse deelstaat Beieren heeft er woensdag mee ingestemd om het ereburgerschap dat Adolf Hitler tachtig jaar geleden werd toegekend in te trekken.

 Een resolutie om de beslissing uit 1933 te veroordelen kreeg vorige week niet genoeg steun. De raad riep hiermee de hoon van de bevolking van het dorp van ruim vijfduizend inwoners over zich af. Dit keer was de stemming unaniem.

Een archivaris ontdekte onlangs documenten waaruit bleek dat toenmalig rijkskanselier Adolf Hitler en president Paul von Hindenburg, die Hitler benoemde, in 1933 het ereburgerschap van Dietramszell hadden gekregen.

Vorige week liep de stemming over een resolutie nog uit op een patstelling. De raadsleden die tegenstemden vonden dat het niet aan hen was om de geschiedenis te herschrijven.

De recalcitrante raadsleden werden echter op andere gedachten gebracht door de getuigenis van een vrouw die familieleden heeft verloren tijdens de Holocaust. Woensdag boog de dorpsraad zich opnieuw over de kwestie en dit keer stemde niemand tegen.

Von Hindenburg is zijn ereburgerschap ook kwijt.