De Doema in Rusland heeft na een derde lezing officieel ingestemd met de amnestiewet die er voor zorgt dat de aangeklaagde Greenpeace-activisten en de veroordeelde leden van punkband Pussy Riot amnestie wordt verleend. 

Dat bevestigt Greenpeace. Er waren geen tegenstemmen.

Dinsdag werd na een eerste lezing in de doema voor het wetsvoorstel gestemd en woensdagochtend opnieuw, na een tweede lezing. De derde lezing was woensdagmiddag, rond 13.00 uur Nederlandse tijd. 

De Russische president Vladimir Poetin moet de wet nog ondertekenen en vervolgens is deze officieel van kracht na publicatie in de staatskrant Rossiiskaya Gazeta

Aanvankelijk gold de amnestiewet voor mensen die zijn veroordeeld voor ernstige verstoringen van de openbare orde, maar na een verruiming van het voorstel kwamen ook de aangeklaagden, waaronder de Arctic 30, in aanmerking voor amnestie. 

Verjaardag

Naast de Greenpeace-activisten en de leden van Pussy Riot zullen naar schatting 25.000 gevangenen vervroegd vrijkomen in het kader van de twintigste verjaardag van de Russische grondwet. 

Betogers houden geen strafblad aan hun veroordeling over, bepaalde de Doema woensdag nog. Alleen aanstichters en organisatoren van hevige onlusten vallen niet onder de amnestieregeling. 

De autoriteiten krijgen van de wetgever een half jaar de tijd om de amnestie uit te voeren. Russische media schatten echter dat op zijn minst beroemde gevangenen zoals de twee vrouwen van de 'protestpunkband' Pussy Riot en de activisten van Greenpeace voor het einde van het jaar zijn vrijgelaten.

Nederlanders

Dertig Greenpeace-activisten wachtten in Sint-Petersburg op hun proces en werden van hooliganisme beschuldigd. Onder hen zijn twee Nederlanders, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

De dertigkoppige bemanning van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise mocht het land niet verlaten en het schip ligt aan de ketting. 

Greenpeace laat aan NU.nl weten dat er nog onduidelijkheid blijft bestaan over wanneer de activisten in Nederland zijn. Zo moeten zij eerst nog een uitreisvisum ontvangen om het land te verlaten. 

Oulahsen

Oulahsen heeft "gemengde gevoelens" over de amnestie, zo laat zij weten in een reactie aan NU.nl.

De 26-jarige activiste maakt zich vooral zorgen over het lot van vier Russische bemanningsleden, die niet zoals Oulahsen en Ubels naar het buitenland vertrekken als zij hun visa krijgen, maar in Rusland moeten afwachten hoe zij zullen worden behandeld. 

Reactie Faiza Oulahsen

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland