De partij van de nieuwe president van Mali, Ibrahim Boubacar Keïta, is bij de parlementsverkiezingen in het onrustige Afrikaanse land als grootste uit de bus gekomen. 

De sociaaldemocratische RPM krijgt volgens de voorlopige uitslag 60 van de 147 zetels en zal dus een coalitie moeten smeden, zo werd woensdag duidelijk.

De nieuwe regering wacht een zware taak. Mali probeert na twee chaotische jaren terug te keren naar democratie en stabiliteit.

In 2012 werd in het land een staatsgreep gepleegd en kregen rebellengroepen een steeds groter gebied in handen. Door Frans militair ingrijpen werden jihadisten die steeds verder waren opgerukt uiteindelijk teruggedrongen.

Een VN-macht waar ook 370 Nederlandse militairen aan zullen deelnemen moet de rust in het land zien te bewaren.Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders heeft de leiding over de missie in de voormalige Franse kolonie.

Legitiem

De verkiezingen moeten ervoor zorgen dat het land weer een legitieme regering krijgt. In augustus waren er presidentsverkiezingen, die Keïta won. Vervolgens werden in twee etappes parlementsverkiezingen gehouden.

De opkomst was laag met respectievelijk 39 procent en 37 procent van de kiesgerechtigden, maar de stembusgang verliep wel zonder grote incidenten.

Politiek blijft in Mali vooral een mannenzaak: in het parlement komen in totaal 11 vrouwen, de overige 136 parlementariërs zijn man.

Profiel: Republiek Mali

Lees ook: Mali kreeg in 1973 ook hulp luchtmacht