De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner wordt van corruptie beticht. 

Een vriend en zakenpartner van de president en wijlen haar echtgenoot en oud-president Nestor Kirchner heeft volgens de Argentijnse krant La Nacion miljoenen aan belastinggeld doorgesluisd naar bedrijven die op hun naam staan.

De secretaris van de president trok dinsdag van leer tegen La Nacion en zei dat de krant de president belastert 'in de beste tradities van het fascisme'.

Het schandaal draait om Lazaro Baez. Zijn bedrijven hebben in de tien jaar die eerst Kirchner en nu Fernandez aan de macht zijn talloze opdrachten van de overheid binnengesleept. Het vermogen van de presidenten is in die tijd ruim vertienvoudigd.

Kirchner en Fernandez zelf hielden altijd bij hoog en laag vast dat ze hun weelde te danken hebben aan gelukkige investeringen in vastgoed en de inkomsten van een aantal van hun luxehotels in de regio Patagonië.

Belastinggeld

La Nacion vertelt een heel ander verhaal. Volgens de krant heeft Baez belastinggeld dat hem werd betaald door de overheid teruggesluisd naar de Kirchners in de vorm van 'kamerhuur' voor hun hotels. In de boekhouding van de bedrijven van Baez is volgens La Nacion te zien dat miljoenen werden uitgetrokken om een derde van de kamers in de hotels van de Kirchners te reserveren, of deze nou werden gebruikt of niet.

Aerolineas Argentinas, de verlies makende luchtvaartmaatschappij van de staat, stond ook garant voor een derde van de hotelkamers. Hierdoor waren de Kirchners zeker van een vaste stroom inkomsten, aldus de krant.

Vals rapport

De secretaris van Fernandez, Oscar Parilli, ging live op televisie vol in de aanval. "De valse rapporten van La Nacion (...) proberen de legitimiteit, wettigheid en eerlijkheid van de privéondernemingen van presidenten Nestor Carlos Kirchner en Cristina Fernandez de Kirchner in twijfel te trekken", aldus Parilli.

Hij zei dat alle inkomsten waar de krant over schrijft gewoon zijn opgegeven in een belastingverklaring, voorafgaand aan de verkiezingen. De verhalen zijn alleen bedoeld om de Kirchners door het slijk te halen, 'in de beste traditie van het fascisme', zei Parilli.

Rechter

Een federale rechter doet al maanden onderzoek naar Baez. Onderzoeksrechter José Maria Campagnoli verdenkt hem van witwassen, belastingontduiking en illegale zelfverrijking. Toen Campagnoli Baez opdroeg een getuigenis af te leggen noemde Baez dat bevel beledigend.

Procureur-generaal Alejandra Gils Carbo, die is aangesteld door Fernandez, schaarde zich vorige week aan de zijde van Baez en haalde Campagnoli van de zaak. De rechter wordt er nu van beticht zijn gezag te hebben overschreden en wordt mogelijk afgezet. Hij heeft de strijd echter nog niet opgegeven.

Baez wil ondertussen elke vorm van kritiek op hem of zijn bedrijven de pas afsnijden. Hij heeft een rechter in Rio Gallagos, zijn thuisstad en de machtsbasis van de Kirchners, verzocht om de overheid, websites en de media te verbieden 'om informatie of opiniestukken te verspreiden' over zijn zaken.