De beroemde Britse treinovervaller Ronnie Biggs is overleden. Dat heeft zijn woordvoerster woensdag gemeld. Biggs was een van de daders van de 'grote treinroof' van 1963. 

De bende roofde een recordbedrag van 2,6 miljoen pond uit de posttrein tussen Londen en Glasgow.

Biggs werd vastgezet, maar ontsnapte in 1965 alweer uit de gevangenis. Via het Europese vasteland, waar hij plastische chirurgie onderging om niet herkend te worden, vluchtte hij naar Australië en later naar Brazilië.

Zijn aandeel in de buit was inmiddels vrijwel op. Om toch aan geld te komen probeerde hij in 1974 zijn verhaal te verkopen aan de Britse boulevardkrant Daily Express. Die verried hem echter aan Scotland Yard om gratis aan een primeur te komen: tijdens het interview werd Biggs in de boeien geslagen.

Biggs kon in Brazilië uit handen van de Britse autoriteiten blijven doordat de twee landen geen uitleveringsverdrag hadden. Vervolgens kreeg de rover een kind met een Braziliaanse nachtclubdanseres, waardoor uitlevering ook niet was toegestaan volgens de Braziliaanse wet.

In 1981 dreigde het doek voor hem te vallen. Een verslaggever lokte hem naar een restaurant, waar Britse oud-soldaten hem ontvoerden. Ze namen hem mee naar Barbados, maar Biggs' advocaten wisten ook ditmaal de mazen in het rechtssysteem te vinden en uitlevering te voorkomen.

Hersenbloeding

Hersenbloedingen veranderden de treinrover in een zieke man en in 2001 besloot hij zich over te geven aan de Britse justitie, waarna hij in de cel werd gezet. 

In 2009 werd hij vanwege zijn zwakke gezondheid vrijgelaten. Hij kon niet meer praten, maar zei dit jaar nog via een letterbord dat hij trots was op zijn deelname aan de spectaculaire overval.

Geen spijt

Berouw heeft hij nooit getoond. Biggs was met 84 jaar oud genoeg geworden om op 8 augustus de 50e verjaardag van 'The Great Train Robbery' mee te maken.

"Als je me wilt vragen of ik er spijt van heb dat ik een van de overvallers was, is mijn antwoord: nee", zei hij kort voor die gelegenheid. Hij kon weliswaar niet meer praten, maar liet via een letterbord weten zelfs trots te zijn op zijn deelname.

IJzeren staaf

De overvaller noemde het tegenover The Daily Telegraph wel "betreurenswaardig" dat de machinist van de trein gewond raakte.

Hoewel de bendeleden geen vuurwapens hadden, sloeg een van hen de machinist met een ijzeren staaf. De man raakte daardoor arbeidsongeschikt.

Ook zei hij dat zijn familie een hoge prijs heeft betaald voor de overval. "Daar heb ik wel spijt van."