Een commissie van het Russische parlement heeft woensdag ingestemd met een verruiming van de amnestie die wordt afgekondigd ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de grondwet. 

Met de verruiming komt de vrijlating van de opvarenden van het schip Arctic Sunrise van de milieubeweging Greenpeace dichterbij.

De amnestie kan volgens de Russische Tweede Kamer, de Doema, namelijk ook gelden voor mensen die zijn aangeklaagd, maar nog niet veroordeeld, in verband met ernstige verstoringen van de openbare orde.

Dit berichtte het persbureau Interfax. Het gaat met name om relschopperij en hooliganisme. Dertig Greenpeace-activisten wachten in Sint-Petersburg op hun proces en worden van hooliganisme beschuldigd. Onder hen zijn twee Nederlanders.

Het parlement heeft ingestemd met aanpassingen van een dinsdag aangenomen amnestiewet. Onder de tienduizenden gevangenen die van de amnestie kunnen profiteren, zijn vrijwel zeker de twee vrouwen van punkband Pussy Riot die een straf uitzitten wegens ordeverstoringen.

De Doema heeft volgens Interfax woensdag wel beklemtoond dat mensen die vastzitten omdat ze hevige onlusten hebben georganiseerd, niet in aanmerking komen, net zo min als mensen "die hun bevoegdheden te buiten zijn gegaan met geweld".

Arctic Sunrise

De 30-koppige bemanning van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Arctic Sunrise mag het land niet verlaten en het schip ligt aan de ketting. Nu de presidentiële amnestie ook voor beklaagden en verdachten kan gelden, komen ze ervoor in aanmerking.

De bemanning werd 19 september op zee voor de noordkust van Rusland opgepakt toen ze met de Arctic Sunrise ondanks waarschuwingen van Moskou actie voerde tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Ze zaten circa twee maanden in de gevangenis en zijn onder beperkingen vrijgelaten in afwachting van het proces.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland