Italië gaat de behandeling van vluchtelingen in een opvangcentrum op het eiland Lampedusa onderzoeken.

Dat meldt de BBC woensdag.

Op beelden die stiekem met een mobiele telefoon zijn gefilmd, is onder meer te zien dat de vluchtelingen in gemengd gezelschap gedwongen worden om zich volledig te ontkleden.

Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) noemde de beelden ''misselijkmakend en onacceptabel''. Zij eist opheldering van de autoriteiten in Italië en Lampedusa.

Malmström stelt bovendien dat Brussel met sancties zal komen als Europese grondrechten niet gerespecteerd worden. ''Onze assistentie en hulp aan de Italiaanse autoriteiten bij de migrantenstroom kan alleen doorgaan als het land garandeert dat er menswaardige ontvangstomstandigheden zijn voor migranten, asielzoekers en vluchtelingen'', aldus Malmström.

'Als dieren'

Volgens de Syrische vluchteling die het filmpje maakte, worden de mensen in het opvangcentrum ''als dieren" behandeld. Volgens de burgemeester van Lampedusa, Giusi Nicolini, ziet het opvangcentrum er op de beelden uit als een concentratiekamp en moet heel Italië zich er voor schamen.

Het kamp huisvest voornamelijk vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten, die de gevaarlijke oversteek naar Italië veelal in gammele bootjes hebben gemaakt.