Oekraïne en Rusland hebben dinsdag een reeks overeenkomsten getekend. Zo zal Rusland de gasprijs voor Oekraïne verlagen. 

De gasprijs wordt met circa een derde verlaagd en Rusland geeft het krap bij kas zittende Oekraïne bovendien 15 miljard dollar (circa 11 miljard euro) krediet.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin tekenden verder een hele serie overeenkomsten om de wederzijdse handel en samenwerking te bevorderen, terwijl de oppositie in Oekraïne massaal betoogt voor nauwere banden met de Europese Unie.

Poetin zei dat Rusland en Oekraïne ook nauwer moeten samenwerken op het internationale toneel en de militaire samenwerking nieuw leven moeten inblazen.

Modernisering

Afgesproken is onder andere een aantal handelsgeschillen op te lossen en samen te werken aan de modernisering van transportvliegtuigen. Ook moet er een brug worden geslagen over de Straat van Kertsj, die de grens tussen Rusland en Oekraïne vormt. 

Oekraïne heeft naar schatting ongeveer 7,2 miljard euro nodig aan leningen om de economie draaiende te houden en aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Verraad

De leider van de prowesterse oppositie in Oekraïne, Vitali Klitsjko, heeft de akkoorden van Janoekovitsj met het Kremlin direct na de bekendmaking als verraad van de hand gewezen. Bokskampioen Klitsjko wil de president nu "in de ring ontmoeten'' en eiste dinsdag vervroegde verkiezingen.

Klitsjko zei dat Janoekovitsj met de akkoorden "het nationaal belang, de onafhankelijkheid en de vooruitzichten voor een beter leven'' om zeep helpt. Hij geeft zijn land als onderpand weg aan de Russen, vindt Klitsjko.

Op zoek

De afgelopen maanden heeft de Oekraïense regering beurtelings naar het Westen en naar Rusland gekeken op zoek naar de beste overeenkomst. 

Rusland verzet zich tegen een deal met de Europese Unie en heeft Kiev juist aangemoedigd zich aan te sluiten bij een douane-unie met andere voormalige Sovjetlanden.

In ruil daarvoor had Poetin Oekraïne onder andere leningen, investeringen en een korting op energie, in het bijzonder op aardgas, in het vooruitzicht gesteld. 

Gas

Janoekovitsj zei voorafgaand aan de bespreking met Poetin te hopen op een overeenkomst voor de levering van gas. 

Poetin beklaagde zich over de afnemende handel tussen de twee landen. "De tijd is gekomen om krachtige maatregelen te treffen, niet alleen om de handel terug te laten keren op het niveau van eerdere jaren, maar ook om voorwaarden te scheppen om stappen vooruit te kunnen zetten", aldus Poetin. 

Protest

De afgelopen weken zijn de gelederen van de betogers gezwollen tot enkele honderdduizenden. Oppositieleiders hadden van tevoren al gezegd de protesten uit te zullen breiden als de zaak met Moskou beklonken zou worden. 

"Als Janoekovitsj het akkoord over de douane-unie tekent, dan betekent dat voor hem een enkeltje Moskou", aldus oppositieleider Arsenij Jatsenjoek.