Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken haalt al het ambassadepersoneel in Zuid-Sudan naar huis. Er blijft alleen een kleine groep medewerkers achter die de ambassade draaiende moet houden. 

Dat besluit is genomen vanwege de politieke en sociale onrust in het land. 

De VS ontraden Amerikaanse burgers naar Zuid-Sudan te reizen. Amerikanen in het land wordt aangeraden direct te vertrekken. Zij die ervoor kiezen toch te blijven moeten daar volgens het ministerie nog eens goed over nadenken. 

Het is erg onrustig in Zuid-Sudan. Zondag probeerde een groep militairen de president af te zetten en sindsdien maken de autoriteiten jacht op de coupplegers. 

Inmiddels zijn al dertienduizend mensen op de vlucht geslagen. Velen hebben een veilig heenkomen gezocht bij gebouwen van de Verenigde Naties, zo meldt de BBC

VN

De Verenigde Naties hebben de strijdende partijen in Zuid-Sudan dinsdag opgeroepen op om het geweld te staken. Dinsdag braken opnieuw gevechten uit in de hoofdstad Juba, een dag nadat president Salva Kiir melding had gemaakt van een mislukte coup.

Volgens de Zuid-Sudanese minister van Defensie, Kuol Manyang, zijn de afgelopen drie dagen bij gevechten circa 500 doden gevallen, militairen en burgers bij elkaar opgeteld.

Grote problemen

Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan, kampt met grote problemen waaronder corruptie, gebrek aan infrastructuur, opstanden, economische malaise.

Een half jaar geleden zette president Kiir vicepresident Riek Machar af. Kiir en Machar zijn politieke rivalen die allebei een andere etnische groep vertegenwoordigen. Kiir is een Dinka en Machar is een Nuer.

Volgens de regering van Kiir zit Machar achter de couppoging. Tien mensen zouden zijn gearresteerd in verband met de poging tot staatsgreep, onder wie een oud-minister.