Het Russische parlement heeft dinsdag unaniem ingestemd met een amnestiewet die tot de vrijlating van de leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot kan leiden.

Het ging om een eerste stemming. Er volgen er nog twee. Aanleiding voor de wet is dat de grondwet van de Russische Federatie twintig jaar geleden werd aangenomen.

De wet zou minderjarigen, gehandicapten, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen amnestie bieden. Hierdoor zullen er duizenden gevangenen vrijkomen.

De twee leden van Pussy Riot die een straf uitzitten, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten, hebben allebei jonge kinderen.

Greenpeace

Een aantal leden van de Doema wil het wetsvoorstel nog aanpassen. Daardoor kan de amnestie ook gelden voor de actievoerders van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, die in Rusland zijn aangeklaagd.

De actievoerders werden gearresteerd tijdens een protestactie tegen olieboringen in de Noordelijke IJszee en moeten terechtstaan voor hooliganisme.

 De Doema stemt woensdag in tweede lezing over de wet.