Angela Merkel is voor de derde keer door de Duitse Bondsdag gekozen tot bondskanselier. 

Een ruime meerderheid stemde dinsdag zoals verwacht voor haar. Ze was eerder officieel voorgedragen door bondspresident Joachim Gauck.

Merkel werd in 2005 en 2009 ook al tot bondskanselier gekozen. Ze gaat met haar christendemocratische CDU/CSU voor de tweede keer een regering leiden met de sociaaldemocratische partij SPD.

De voorman daarvan, Sigmar Gabriel, wordt vicepremier en minister van Economie en Energie. Later dinsdagochtend volgt de beëdiging van de ministers.

Van de 621 afgevaardigden die een stem uitbrachten, stemden 462 voor Merkel. Dat betekent dat een onbekend aantal leden van SPD en/of CDU/CSU tegen haar heeft gestemd. In totaal stemden 150 leden tegen Merkel en brachten 9 leden een blanco stem uit.

Beëdigd

Merkel nam na de stemming de benoeming aan en dankte de Bondsdag voor het vertrouwen.

Merkel werd in de loop van de ochtend officieel door bondspresident Gauck benoemd. Dat gebeurde in Schloss Bellevue, de zetel van de president. Daarna volgde rond het middaguur haar beëdiging in het parlement. 

Dinsdagmiddag krijgen ook de ministers hun benoemingsoorkonde. De regeringsploeg bestaat naast Merkel uit vijf ministers van de CDU, drie van de CSU en zes van de SPD.

Bekijk beelden: