Ondanks het onlangs gesloten vredesakkoord, werft de Congolese rebellenbeweging M23 nog steeds mensen in buurland Rwanda.

Daarnaast is het leger van de Democratische Republiek Congo betrokken geweest bij corruptie en schendingen van de mensenrechten. 

Dat blijkt uit een vertrouwelijk VN-rapport, dat maandag is ingezien door persbureau Reuters.

In een eindverslag van een groep deskundigen van de VN staat dat M23 ''voortdurend steun op Rwandees grondgebied" krijgt.

Het panel van onafhankelijke experts beschuldigt verder gewapende groepen en het Congolese leger van een reeks van schendingen van de mensenrechten, zoals het inzetten van kindsoldaten, standrechtelijke executies, seksueel geweld en het profiteren van illegale mijnbouw in het grondstofrijke oosten van Congo.

Akkoord

M23 en de regering van de Democratische Republiek Congo hebben donderdag in Nairobi een vredesakkoord getekend. Sinds in april vorig jaar het conflict in het oosten van Congo weer oplaaide, zijn naar schatting zeker tachtigduizend mensen op de vlucht geslagen.

De rebellen waren de afgelopen tijd in het defensief gedrongen. Zij hadden zich teruggetrokken in hun bases in de bergen van Oost-Congo en staakten de strijd.