De Verenigde Staten gaan een commissie oprichten die onderzoek moet doen naar mogelijke wreedheden die begaan zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). 

Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag gezegd.

De VN-chef maakt zich grote zorgen over het 'dreigende gevaar van massale wreedheden' nu het land het afgelopen jaar is afgegleden in chaos.

In maart wierpen rebellen de regering omver. De gehele bevolking van de CAR heeft te lijden onder chaos. De VN hebben besloten de humanitaire hulpverlening in het land op te voeren en hebben waarnemers gestuurd die de mensenrechtensituatie in het land in de gaten moeten houden.

De 1.600 Afrikaanse en Franse militairen maken volgens de VN-chef al het verschil, maar 'we moeten meer doen om deze test van de wereldwijde solidariteit te doorstaan'.

Honger

Een kwart van de bevolking van de CAR dreigt honger te lijden als gevolg van de gevechten. Dat aantal kan nog toenemen, zei het hoofd van het Wereldvoedselprogramma maandag.

Volgens Ertharin Cousin van de VN-organisatie is de veiligheid in de hoofdstad Bangui en de rest van het land nog niet gegarandeerd, ondanks de aanwezigheid van de militairen.

Daardoor kunnen hulporganisaties een half miljoen mensen die zijn gevlucht, slechts moeizaam bereiken.

Boeren

Het Wereldvoedselprogramma schat dat honger dreigt voor 1,1 tot 1,3 miljoen van de inwoners van de CAR. Door de gevechten hebben de boeren niets kunnen planten, waardoor dat aantal in het voorjaar waarschijnlijk groter zal worden.