President Giorgio Napolitano van Italië heeft maandag gewaarschuwd dat het Zuid-Europese land in 2014 een periode van sociale onrust en spanningen tegemoet gaat. 

Het Italiaanse CBS waarschuwde maandag dat één op de drie Italianen bedreigd wordt door armoede en sociale uitsluiting.

De afgelopen dagen wordt al vrijwel dagelijks gedemonstreerd door groepen die zich achtergesteld voelen, zoals boeren en studenten.

Er is een nieuwe protestbeweging tegen het bezuinigingsbeleid van zeer gemengde samenstelling ontstaan, de Forconi (Mestvorken). Napolitano (88) maande de politici de ''allerhoogste aandacht te besteden aan het sociale onbehagen''.

Zuiden

Vooral in het traditioneel arme zuiden is de situatie nijpend: daar is bijna de helft van de bevolking (48 procent) bedreigd met sociale uitsluiting of armoede, aldus Italiaanse media.

Het percentage Italianen dat niet meer genoeg geld heeft om de woning te verwarmen, is gestegen tot boven de twintig procent. Meer dan de helft van de Italianen kan niet meer ten minste een keer per jaar een week op reis.

Ook op het eten van vlees en vis wordt bezuinigd. Vijftien procent van de Italianen krijgt te weinig proteïne binnen met de voeding.

Het Italiaanse parlement buigt zich dezer dagen over de 'Stabiliteitswet' die de noden van de bevolking moet zien te verzoenen met de noodzaak de staatsfinanciën gezond te maken.