Een reeks aanslagen heeft maandag in Irak aan zeker 92 mensen het leven gekost. Ten minste 161 mensen raakten gewond. 

Dat meldt Al-Jazeera.

De reeks aanslagen begon in Beiji, 180 kilometer ten noorden van hoofdstad Bagdad, waar een zelfmoordterrorist een met explosieven beladen voertuig in de poort van een politiebureau ramde. Drie andere terroristen renden vervolgens het bureau in en bliezen zichzelf op. Daarbij kwamen acht agenten om het leven.

Een aanslag met twee geparkeerde auto's vol explosieven bij een begrafenis eiste het leven van vierentwintig sjiitische moslims in Yusfiya, twintig kilometer ten zouden van de Iraakse hoofdstad..

Bagdad

In een wijk in het zuidoosten van Bagdad kwamen zes mensen om het leven nadat een autobom afging op een parkeerplaats.

Ook op veel andere locaties in Bagdad gingen autobommen af. Zo ook in het centrum van de hoofdstad, waar verscheidene overheidsgebouwen staan.

Pelgrims

In de stad Tel Afar in het noorden van het land schoten gewapende mannen twaalf sjiitische pelgrims in een bus dood. De bedevaartgangers waren op weg naar de stad Kerbala om daar deel te nemen aan de ceremoniën ter herdenking van de in de 8e eeuw gesneuvelde imam Hussein. Zeven pelgrims raakten gewond.

In Tikrit, 160 kilometer ten noorden van Bagdad, bestormden gewapende mannen de zetel van de provinciale regering. Zij overmeesterden de bewakers, bezetten het gebouw en namen de ambtenaren in gijzeling. Een antiterreureenheid beëindigde de gijzeling, waardoor vier mensen omkwamen.

Sjiieten

Het geweld in Irak is dit jaar opgelaaid. De meeste aanslagen worden toegeschreven aan soennieten die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda. Het doelwit is de sjiitische meerderheid in het land.