De vluchtelingenorganisatie van de VN moet komend jaar voor 52 miljoen mensen zorgen die door conflicten in 17 landen zijn ontheemd of naar het buitenland zijn gevlucht. 

De organisatie schat dat dit bijna 9,7 miljard euro gaat kosten. De helft gaat op aan slachtoffers van de strijd in Syrië.

Noodhulpcoördinator Valerie Amos heeft dit maandag in het hoofdkwartier in Genève bekendgemaakt.

Het drama in en rond Syrië heeft een vrijwel ongekende omvang. Van de 23 miljoen Syriërs is volgens de Unhcr in 2014 driekwart op hulp aangewezen. Onder hen zijn circa 4 miljoen Syriërs die niet op de vlucht zijn, maar niet aan eten kunnen komen.

Daarom gaat circa de helft van het geraamde geld naar slachtoffers van de burgeroorog in Syrië. Het gaat straks om 16 miljoen mensen die in het land zelf of in de buurlanden op de vlucht zijn geraakt of volkomen op hulp van buitenaf zijn aangewezen.

In delen van Syrië is niks meer te eten of voedsel is te duur geworden. Door het groeiend aantal ontheemden in het land zelf, meer dan 9 miljoen volgens de Unhcr, neemt de vraag naar hulp op alle mogelijke terreinen toe en vormt een enorme last voor de buurlanden van Syrië, met mogelijk zeer ingrijpende gevolgen voor de hele regio, aldus Amos.