De Franse autoriteiten zijn een nieuw paardenvleesschandaal op het spoor. 

De gendarmerie heeft in elf departementen invallen gedaan bij personen en bedrijven die afgekeurd paardenvlees op de markt zouden hebben gebracht.

Dat meldde de krant Le Figaro maandag. Ongeveer twintig verdachten zijn in voorlopige hechtenis genomen.

Honderden paarden waarvan ongeveer dertig door het farmaceutische bedrijf Sanofi als proefdier waren gebruikt, zouden zijn geslacht en het vlees zou met vervalste documenten op de markt zijn gebracht.

De meeste invallen hadden plaats in het zuiden van Frankrijk. De autoriteiten zouden begin 2012 een anonieme brief hebben gekregen waarin een handelaar in vlees in de Zuid-Franse stad Narbonne werd beschuldigd van het op de markt brengen van afgekeurd paardenvlees.

De man is eigenaar van twee slagerijen en een groothandel in vlees.

Paardenrusthuis

De paarden hadden als rijpaard moeten worden beschouwd. Zij zouden niet worden geslacht, maar hun verdere leven in een paardenrusthuis mogen doorbrengen.

Begin dit jaar bleek dat in diverse producten in onder meer Frankrijk paardenvlees was verwerkt, hoewel op de verpakking stond dat er het duurdere rundvlees in zat.

Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie bleek dat in Frankrijk meer met paard besmet rundvlees werd gevonden dan in enig ander EU-land.