Oud-president Michelle Bachelet heeft zondag de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. 

Na het tellen van 90 procent van de stemmen, had de centrum-linkse politica bijna 63 procent in handen.

Ze was daarmee niet meer in te halen door haar tegenstander, de conservatieve Evelyn Matthei die op dat moment op 37 procent stond.

Sinds 1989 werd er niet zo'n overtuigende overwinning behaald tijdens Chileense presidentsverkiezingen.

Tijdens de eerste stemronde in november kreeg Bachelet 47 procent van de stemmen. Dat was net niet genoeg voor een directe verkiezingsoverwinning. Daar had ze 50 procent voor nodig.

Dictatuur

Bachelet, die tijdens de militaire dictatuur (1973-1990) in ballingschap in de vroegere DDR woonde en daar een opleiding tot kinderarts volgde, leidt een linkse coalitie waarin communisten en sociaaldemocraten met christendemocraten samenwerken.

Eerder leidde zij het Zuid-Amerikaanse land al in de periode tussen 2006 en 2010.

Hervormingen

Bachelet heeft beloofd dat ze vijftig hervormingen door zal voeren in de eerste honderd dagen van haar aanstaande tweede presidentschap. Een belangrijk onderdeel daarvan is herziening van de grondwet.

Bachelet volgt president Sebastián Piñera op, die niet aan deze verkiezingen mocht deelnemen. De Chileense grondwet staat namelijk niet toe dat iemand twee opeenvolgende termijnen president is.

Bekijk de beelden: