De CDU'er Ursula von der Leyen wordt de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Duitsland. Zij volgt Thomas de Mazière op.

Dat heeft voorzitter Angela Merkel van de CDU zondagavond bekendgemaakt tijdens een partijbijeenkomst. Merkel blijft zelf bondskanselier.

Eerder op de dag meldden Duitse media op basis van anonieme bronnen bij de formatie al dat Von der Leyen waarschijnlijk de functie van Defensieminister zou krijgen.

Wolfgang Schäuble blijft minister van Financiën. De Mazière, die op de post van Defensie plaats moet maken voor Von der Leyen, verdwijnt niet uit de regering. Hij wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Secretaris-generaal Hermann Gröhe wordt minister van Gezondheid. Johanna Wanka blijft minister van Onderwijs en Onderzoek. De huidige minister van Milieu, Peter Altmaier, krijgt zoals verwacht de functie stafchef van de bondskanselier.

SPD

Eerder op de dag maakten de SPD en het CSU al hun verdeling bekend.

Bij de SPD gaan de ministersposten naar Frank Walter-Steinmeier (Buitenlandse Zaken), Andrea Nahles (Werk en Sociale Zaken), Barbara Hendricks (Milieu), Manuela Schwesig (Familie) en Heiko Maas (Justitie en Consumentenbescherming).

Partijleider Sigmar Gabriel van de SPD, die de verdeling onder haar partijleden eerder op de dag bekendmaakte, wordt zelf minister van Economie en Energie.

CSU

De drie ministersposten die het Duitse CSU heeft te vergeven, gaan naar Alexander Dobrindt, Hans-Peter Friedrich en Gerd Müller. Dat heeft voorzitter Horst Seehofer tijdens een partijbijeenkomst in München bekendgemaakt.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich krijgt de leiding over het ministerie van Voeding en Landbouw. Alexander Dobrindt, secretaris-generaal van de partij, wordt minister van Verkeer en Digitale Infrastructuur.

Staatssecretaris Gerd Müller wordt de minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking.