De Europese Unie houdt er voorlopig mee op om te proberen tot een vrijhandelsovereenkomst met Oekraïne te komen. 

Dit heeft de EU-commissaris voor Uitbreiding, Stefan Füle, zondag gezegd.

Füle heeft naar eigen zeggen de Oekraïense vicepremier Sergij Arboezov vorige week duidelijk gemaakt dat verdere gesprekken over een handelsovereenkomst alleen mogelijk zijn als Oekraïne die serieus wenst te ondertekenen. Daarom is het werk aan de handelsovereenkomst stilgelegd, aldus Füle.

Vorige maand besloot de Oekraïense regering van president Viktor Janoekovitsj op de valreep toch maar geen handtekening te zetten onder een associatieverdrag met de EU, dat de basis vormt voor de wederzijdse toenadering.

Dit leidde tot massale betogingen in de hoofdstad Kiev. De oppositie beschuldigt Janoekovitsj ervan zich te veel aan Rusland te onderwerpen en de autoritaire regeerstijl in het Kremlin, onder leiding van president Vladmir Poetin, na te streven.

Protesten

Zondag is de oppositie weer in Kiev op de been. Meer dan tweehonderdduizend mensen gingen de straat op om tegen Janoekovitsj betogen.

Tegelijkertijd vond elders in de hoofdstad een tegendemonstratie plaats van aanhangers van de regering. Daar kwamen slechts rond de vijftienduizend mensen op af.

De betogers werd zondag een hart onder de riem gestoken door de Amerikaanse senatoren John McCain en Chris Murphy.

"Wij zijn vandaag hier omdat jullie vreedzame proces en protest een inspiratie is voor jullie land en de hele wereld", aldus McCain, die ook een boodschap had voor de Oekraïense politie. "We vragen jullie je te laten leiden door je plicht om burgers te beschermen."

Amnestie

De afgelopen week is de regering de oppositie iets tegemoetgekomen door opgepakte betogers amnestie te verlenen en een onderzoek in te stellen naar twee hoge functionarissen.

De oppositie neemt daar echter geen genoegen mee en eist dat de regering van Janoekovitsj vertrekt en dat vervroegde verkiezingen worden gehouden.