De schutter die vrijdag op een middelbare school in de Amerikaanse staat Colorado een scholiere neerschoot en daarna zelfmoord pleegde, was zwaarbewapend en wilde veel meer slachtoffers maken.

Dat maakte de politie zondag bekend, meldden Amerikaanse media. De 18-jarige student droeg een shotgun, een kapmes en een tas met drie molotovcocktails met zich mee.

De dader schoot vijf keer met zijn shotgun. Daarbij raakte hij een 15-jarig meisje in het gezicht, dat in kritieke toestand is overgebracht naar het ziekenhuis.

Hij rende door de hal van de school en schoot daarna zichzelf dood. ''De schutter wist dat er een politieagent in de buurt was'', zei de sheriff van de politie. ''Zijn aanwezigheid was cruciaal, anders waren er meer doden en gewonden gevallen.''

Wraak

Het geweer dat de jongen gebruikte, had hij een week voor zijn daad gekocht, de munitie op de ochtend van de schietpartij. De schutter wilde ''een soort wraak'' nemen op een docent die hem in zijn ogen onterecht had gestraft, zei de politie.

Voordat hij het gebouw binnenging, liet hij aan andere studenten weten dat hij op zoek was naar de docent.

De school ligt op zo'n 15 kilometer van de Columbine Hoge School waar in 1999 een leraar en twaalf scholieren om het leven kwamen toen een schutter een bloedbad aanrichtte.