In de Verenigde Staten wordt de schietpartij op een basisschool in Newtown herdacht. Het is zaterdag precies een jaar geleden dat een schutter twintig kinderen en zes schoolmedewerkers doodschoot.

Vrijdag was er in de VS opnieuw een schietpartij op een school. Daarbij raakten twee mensen gewond en pleegde de schutter zelfmoord.

President Barack Obama sprak zaterdag in een toespraak over het nut van strengere wapenwetgeving.

''We moeten meer doen om te voorkomen dat gevaarlijke mensen zo gemakkelijk een wapen kunnen bemachtigen'', aldus Obama. Hij sprak niet over de schietpartij van vrijdag.

De president en zijn vrouw stonden in het Witte Huis stil bij het incident in Newtown en staken 26 kaarsjes aan ter herinnering aan de slachtoffers.

In Newtown, in het noordoosten van de Verenigde Staten, was geen algemene herdenking, omdat de gemeente de rust in de plaats wilde bewaren. De vlag hangt halfstok en een grote politiemacht bewaakt de rust, onder meer op de plek waar de school tot voor kort stond.

Ter nagedachtenis werden de klokken van de plaatselijke kathedraal in Newtown en in andere steden geluid.

Debat

De schietpartij in Newtown was voor de VS aanleiding om opnieuw een debat te voeren over de wapenwetgeving. Obama heeft zich sterk gemaakt voor nieuwe wetgeving zoals een uitgebreide achtergrondcheck voor mensen die wapens aanschaffen en een verbod op machinegeweren. Maar die wetsvoorstellen sneuvelden in het Congres.