Een grote meerderheid van de SPD-leden heeft zaterdag voor het regeerakkoord met de CDU/CSU gestemd en daarmee voor een regeringscoalitie met die partij

Bijna 76 procent van de 330.000 leden die het stembriefje op de juiste manier hadden ingevuld, steunde de coalitie.

Drie maanden na de verkiezingen krijgt Duitsland daarmee een regering van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD onder leiding van bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Diezelfde 'Grote Coalitie' regeerde van 2005 tot 2009 ook al.

Bijna 78 procent van de meer dan 470.000 SPD-leden heeft zijn stem uitgebracht over het conceptregeerakkoord met de CDU/CSU van Angela Merkel. Het was de eerste keer dat alle partijleden mochten meestemmen over het onderhandelingsresultaat van de kabinetsformatie.

Bij een 'nee' van de SPD-leden was er een probleem geweest. Andere mogelijke coalities in de Bondsdag maakten weinig kans wegens politieke en personele geschillen.

Minimumloon

Het 'ja' van de SPD-leden zorgt er ook voor dat Duitsland een minimumloon krijgt van 8,50 euro. Dat was een langgekoesterde wens van de SPD en is vastgelegd in het regeerakkoord. Ook is afgesproken dat Duitsland vanaf 2015 geen nieuwe schulden maakt en dat er geen nieuwe belastingen komen. Dat was de wens van Merkels CDU/CSU.

"Ik was lange tijd niet zo gelukkig een sociaaldemocraat te zijn, als in de afgelopen weken en maanden", zei SPD-leider Sigmar Gabriel zaterdag.

De voorzitter van de grootste afzonderlijke Duitse vakbond IG Metall Detlef Wetzel riep de nieuwe regering zaterdag in een reactie op snel aan de slag te gaan. "De verwachtingen van meer dan tachtig miljoen Duitsers zijn duidelijk: eerlijke kansen en zeker werk."

Ministeries

Duitsland krijgt er met de kersverse nieuwe regering ook nieuwe ministeries bij. Het nieuwe ministerie voor Verkeer en Digitale Infrastructuur gaat naar de CSU, dat van Economie en Energie naar de SPD. 

De CDU krijgt naast de functie bondskanselier ook die van stafchef van de kanselier en zal leiding geven over vijf ministeries. De SPD krijgt zes ministeries en de CSU drie.

Zondag wordt de verdeling van ministersposten officieel bekendgemaakt. Dinsdag wordt in ieder geval bondskanselier Merkel in de Bondsdag voor de derde keer gekozen als bondskanselier.

Kritiek

Het instemmen van de SPD-leden met het regeerakkoord heeft geleid tot kritiek van de oppositiepartijen Die Linke en de Groenen. Katja Kipping van Die Linke noemt de coalitie een "regering van technocraten". Dat meldde de Duitse site Focus zaterdag.

Het regeerakkoord is volgens Kipping "publiek verraad" van het verkiezingsprogramma van de SPD. Het akkoord zou met een "blanco cheque van meer dan 23 miljard euro" zijn gesloten. De Groenen hebben vooral kritiek op de coalitie, omdat er volgens de partij geen goede milieubescherming is opgenomen in het akkoord.

De Groenen hebben vooral kritiek op de coalitie, omdat er volgens de partij geen goede milieubescherming is opgenomen in het akkoord. "Als Barbara Hendriks niet nog een ministerie nodig had gehad, waren de ministeries van Milieu en Energie gedegradeerd tot een afdeling van het ministerie van Economie", zei fractievoorzitter Katrin Göring-Eckardt tegen de krant Bild am Sonntag.

"De Grote Coalitie telt drie verliezers: de jonge generatie, het klimaat en de liberale burgerrechten", aldus Göring-Eckardt.