De kist met het lichaam van Nelson Mandela is zaterdag teruggebracht naar Qunu, het dorp waar hij opgroeide en zondag ter aarde zal worden gesteld.

Langs de weg van de luchthaven van Mthatha naar Qunu stonden duizenden mensen opgesteld om een laatste glimp op te vangen van de op 5 december overleden ex-president.

Ook vele agenten stonden langs de weg in het gelid, als eerbetoon aan Mandela, wiens lijkwagen begeleid werd door een twintigtal motorrijders. 

Qunu is een plattelandsdorp met veel weidegronden en vee waar Mandela in de jaren twintig zijn jeugd doorbracht. De begrafenisstoet stopte bij het familiehuis van Mandela. 

De kist werd zaterdag eerst naar de luchtmachtbasis Waterkloof bij Pretoria gebracht. Daar hield het ANC, de partij van de overleden Zuid-Afrikaanse oud-president, een afscheidsceremonie.

Bij dat afscheid met meer dan 1000 ANC-leden was ook president Jacob Zuma aanwezig. Hij zei dat Zuid-Afrika ''meer Madiba's'' nodig heeft, om het land te laten bloeien.

''We zullen je altijd herinneren'', zei Zuma. Over de kist van Mandela lag de vlag van het ANC.

Begrafenis

Ook oud-president Thabo Mbeki, Mandela's weduwe Graca Machel en ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela en de Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson woonden de dienst bij.

Zeker 100.000 'gewone Zuid-Afrikanen' hebben van woensdag tot en met vrijdag afscheid genomen van Mandela. Het icoon van de strijd tegen apartheid lag opgebaard in Pretoria.

Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse prins Charles zijn zondag bij de begrafenis in Qunu.

Bekijk beelden:

Desmond Tutu

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zal niet bij de begrafenis aanwezig zijn. Volgens zijn familie heeft Tutu geen accreditatie ontvangen. Volgens de regering staat hij echter wel degelijk op de gastenlijst. 

''Ik had de dienst graag bijgewoond om afscheid te nemen van iemand van wie ik hield en die ik koesterde'', aldus Tutu zaterdag in een verklaring, meldde de BBC. Tutu streed net als Mandela tegen de apartheid in Zuid-Afrika en is net als 'Madiba' onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

"De aartsbisschop is niet als geestelijke geaccrediteerd voor de gebeurtenis en zal dus niet aanwezig zijn", zei Mpho Tutu, dochter van de aartsbisschop. Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, was een vriend van Mandela en laat zich nu en dan kritisch uit over de huidige regering. 

Oplossing

Mac Maharaj, woordvoerder van de president, zei dat Tutu wel degelijk op de gastenlijst staat en dat hij hoopt dat de geestelijke zondag aanwezig is.

"Dit is geen gebeurtenis waarvoor accreditatie vereist is en ik hoop dat er een oplossing kan worden gevonden", aldus Maharaj. "Hij is een belangrijke persoon en ik hoop dat er een manier kan worden gevonden dat hij er bij kan zijn." 

Eerder deze week hield Tutu nog een toespraak tijdens de herdenkingsceremonie voor Mandela in Soweto.

Afscheid Mandela in beeld l Afscheid in Quotes 

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela

Lichaam Mandela zaterdag naar Qunu

De kist met het lichaam van Nelson Mandela is zaterdag teruggebracht naar Qunu, het dorp waar hij opgroeide en zondag ter aarde zal worden besteld. © ANP
De colonne op weg naar het Qunu. © AFP
Langs de weg van de luchthaven van Mthatha naar Qunu stonden duizenden mensen opgesteld om een laatste glimp op te vangen van de op 5 december overleden ex-president. © ANP
Ook vele agenten stonden langs de weg in het gelid, als eerbetoon aan Mandela, wiens lijkwagen begeleid werd door een twintigtal motorrijders. © ANP
Eerder op de dag kwam de kist met het lichaam van Mandela aan op luchtmachtbasis Waterkloof bij Pretoria. © ANP
Daar hield het ANC, de partij van de overleden Zuid-Afrikaanse oud-president, een afscheidsceremonie. © ANP
Onder de aanwezigen zijn de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma (midden), Mandela's weduwe Graca Machel (links) en zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela (rechts). © ANP
De kist met het lichaam van Mandela op de luchtmachtbasis Waterkloof bij Pretoria. © AFP
Zeker 100.000 'gewone Zuid-Afrikanen' hebben van woensdag tot en met vrijdag afscheid genomen van Mandela. Het icoon van de strijd tegen apartheid lag opgebaard in Pretoria. © AFP
Daar hield het ANC, de partij van de overleden Zuid-Afrikaanse oud-president, een afscheidsceremonie. © AFP
Het vliegtuig met het lichaam van Mandela gaat op weg naar Mthatha vanwaar de kist over de weg verder zal gaan naar Qunu. © ANP
Aanhangers van Mandela zijn in Mthatha in afwachting van het vliegtuig dat het lichaam van Mandela vanuit Pretoria over zal brengen. © ANP