Zuid-Korea verhoogt zijn militaire waakzaamheid naar aanleiding van de executie van een topfiguur van het Noord-Koreaanse regime.

 ''We verhogen de paraatheid tegenover Noord-Korea omdat dit (de executie) kan leiden tot provocaties gericht tegen het zuiden'', zei defensiechef Kim Kwan-jin vrijdag tegen parlementsleden.

''Dit is onderdeel van een golf van terreur van Kim Jong-un terwijl hij zijn macht probeert te consolideren met een ijzeren vuist'', aldus de legerchef.

Hij verwacht dat Pyongyang (hoofdstad van Noord-Korea) militair gaat provoceren en mogelijk ook weer een nucleaire proef gaat doen.

De Zuid-Koreaanse minister van Hereniging, Ryoo Kihl-jae, herinnerde de parlementariërs eraan ''dat het Noorden doorgaans binnenlandse onrust probeert te bezweren door het buitenland te provoceren''.

Aantasten

De defensiechef denkt volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat Kim Jong-uns staatsapparaat van de Koreaanse Arbeiderspartij niet is aangetast, maar wel verkeerde inschattingen kan gaan maken over veiligheidskwesties, onder meer als gevolg van rivaliteit onder topmilitairen rond Kim Jong-un.

Kim Jong-un is sinds december 2011 de leider van het stalinistische Noord-Korea. Donderdag is volgens het regime zijn machtige oom Jang Song-thaek geëxecuteerd. De relatief jonge Kim Jong-un volgde zijn vader, Kim Jong-il (1942-2011), op als heerser en is een kleinzoon van de stichter van het gesloten regime, Kim Il-sung (1912-1994).