De buitenlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise mogen Rusland niet verlaten.

De milieuorganisatie had vorige week gevraagd om uitreisvisa voor de 26 buitenlandse opvarenden aan het onderzoekscomité.

Dat heeft nu negatief geantwoord op het verzoek voor de Deense opvarende Anne Mie Jensen. Greenpeace verwacht dat de andere opvarenden ook geen visum krijgen om Rusland te verlaten.

Volgens Greenpeace gaat Rusland in tegen de beslissing van het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS). Het tribunaal bepaalde in november dat Rusland het onder Nederlandse vlag varende schip en zijn bemanning moest laten gaan, als Nederland een bankgarantie van 3,6 miljoen euro zou afgeven. Nederland heeft inmiddels aan die eis voldaan.

Borgtocht

De opvarenden van de Arctic Sunrise kwamen onlangs op borgtocht vrij. Maar de aanklachten tegen de in totaal 30 opvarenden zijn niet ingetrokken. De Arctic Sunrise werd in september opgebracht tijdens een protestactie bij een Russische boorplatform in de Petsjorazee.

Mogelijk krijgen de opvarenden later alsnog gratie door een amnestiewet. Die is in de maak ter ere van verjaardag van de grondwet van de Russische Federatie, die 12 december 1993 werd aangenomen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wil snel opheldering van de Russen over de zaak. Hij heeft hier vorige week nog over gesproken met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov, die hem toen verzekerde dat ook de Russische regering snel helderheid wil en dat ook heeft laten weten aan de rechterlijke macht.

"Het is nu wachten op een definitieve positie van de rechterlijke macht'', zei Timmermans na afloop van het kabinetsberaad. Hij hoopt dat dit binnen één tot twee weken zal gebeuren. Hij zal de Nederlandse ambassadeur in Moskou vrijdag nog opnieuw naar voren laten brengen dat Nederland snel duidelijkheid wil hebben.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland