Een Amerikaan die zeven jaar geleden verdween in Iran, werkte voor de Amerikaanse CIA aan een missie om inlichtingen te verzamelen. Deze missie was echter niet goedgekeurd door de inlichtingendienst.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau AP

Robert Levinson, een gepensioneerde FBI-agent met een CIA-verleden, reisde in maart 2007 voor de CIA naar het Iraanse eiland Kish om onderzoek te doen naar corruptie. Twee dagen na aankomst is hij verdwenen.

Na Levinsons verdwijning hebben leidinggevenden van de CIA in een gesloten hoorzitting aan het Congres verklaard dat de CIA geen actieve banden had met de vermiste Amerikaan. Volgens de inlichtingendienst was hij niet voor de dienst naar Iran.

Niet bevoegd

Maanden na zijn verdwijning, in oktober 2007, doken er e-mails op waaruit blijkt dat Levinson wel degelijk door CIA-medewerkers naar Iran is gestuurd.

Deze medewerkers waren echter niet bevoegd om operaties in het buitenland op te zetten en te coördineren. Zodoende is er nooit officieel toestemming verleend door de CIA voor de missie van Levinson. 

Onderzoek

Nadat de inlichtingencommissie van de Senaat de e-mails onder ogen kreeg, eiste de commissie een intern onderzoek naar de gang van zaken binnen de CIA.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Levinson in het verleden ook al via de onofficiële route voor de CIA inlichtingen verzamelde in onder meer Canada, Turkije en Panama. Zijn verblijf in het buitenland werd keer op keer niet bekeken of goedgekeurd door een CIA-leidinggevende. 

Uitstel

Persbureau AP ontdekte de banden van Levinson met de CIA in 2010, maar zag af van publicatie in de hoop dat onderhandelaars Levinson nog vrij zouden krijgen.

De Amerikaanse regering zou het persbureau drie maal om uitstel hebben gevraagd omdat er veelbelovende aanknopingspunten waren die zouden leiden naar de vrijlating van Levinson. 

Inmiddels is er, zo schrijft AP, in drie jaar tijd geen teken van leven meer geweest. Ook zou het vrijwel zeker zijn dat Levinsons ontvoerders al op de hoogte zijn van zijn banden met de CIA. 

Het laatste teken van leven was begin 2011 in een video, gericht aan de familie van Levinson. 

Geen woord

Nadat de CIA concludeerde verantwoordelijk te zijn voor het verblijf van Levinson in Iran, betaalde de inlichtingendienst 2,5 miljoen dollar aan Levinsons vrouw. In ruil daarvoor beloofde de familie geen woord naar buiten te brengen over de affaire. De CIA wendde daarmee een onthullende rechtszaak af.

Ook ging er een bedrag van 120.000 dollar naar de familie. Dat was het bedrag dat de dienst kwijt zou zijn geweest bij het verlengen van Levinsons contract.

Betreuren

Eind november zei het Witte Huis nog in een verklaring dat Levinson in Iran op zakenreis was. "We benadrukken de wil van de regering om Levinson veilig thuis te krijgen." In de verklaring vraagt het Witte Huis de regering van Iran om assistentie. 

BNO News komt in de nacht van donderdag op vrijdag met een verklaring van de Nationale Veiligheidsraad. "Wij betreuren het dat persbureau AP ervoor kiest een verhaal te publiceren dat op geen enkele wijze bijdraagt aan de vrijlating van Levinson."