De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is geëxecuteerd.

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag.

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Jang Song-thaek ontslagen was uit de regering vanwege 'criminele daden'. De oom van de Noord-Koreaanse leider moest direct al zijn titels en functies inleveren.

Jang Song-thaek, die in het Noord-Koreaanse overheidsapparaat topfuncties vervulde, werd beschuldigd van economisch wanbeleid, corruptie, rokkenjagen en drugs- en alcoholgebruik. Het ontslag van Jang betekende de grootste personele verschuiving sinds het overlijden in 2011 van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, de vader van de huidige leider.

Jang, getrouwd met Kims tante Kim Kyong Hui, hielp Kim zijn gezag te vestigen nadat diens vader, Kim Jong Il, twee jaar geleden plotseling was overleden. De verwijdering van Jang is de jongste en belangrijkste in een reeks personele wijzigingen die Kim heeft doorgevoerd om zijn positie te verstevigen.

Behalve op topfuncties binnen de Arbeiderspartij en het leger was Jang ook werkzaam als vicevoorzitter van de Nationale Defensiecommissie van het uiterst gesloten Aziatische land.

Zelfvertrouwen

Sommige analisten zien het ontslag van Jang als een teken van Kims groeiende zelfvertrouwen, maar er wordt ook gevreesd dat het wegvallen van een belangrijk figuur als Jang, die werd gezien als voorstander van hervormingen, kan leiden tot gevaarlijke instabiliteit in het land of zelfs een aanval op de zuiderbuur. De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn nog altijd onverminderd hoog.