Oekraïne wil volgens vicepremier Sergiy Arboezov snel een handels- en samenwerkingsakkoord met de Europese Unie ondertekenen, nu de EU de voormalige Sovjet-republiek meer hulp heeft toegezegd.

"Oekraïne zal deze associatieovereenkomst met de Europese Unie spoedig ondertekenen", zei hij na besprekingen met Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding en nabuurschapsbeleid) in Brussel.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj hield het akkoord met de EU vorige maand voor gezien na zware druk vanuit Moskou. Inmiddels staat hij echter onder zware druk in eigen land, waar demonstranten al wekenlang tegen zijn besluit ageren en massaal te kennen geven de blik op de EU en niet op Moskou te willen richten.

Füle zei dat een akkoord zal leiden tot 'grotere en grotere' financiële hulp van de EU aan Oekraïne. Hij zei dat het blok "een duidelijke toezegging heeft gedaan om onze financiële steun te laten passen bij het ambitieniveau van onze Oekraïense partners". "Wij hebben het principe van 'meer voor meer' uitgelegd", zei Füle.

Ommekeer

De belofte van meer hulp lijkt voor de ommekeer te hebben gezorgd. "Europa heeft nogmaals bevestigd dat de deur voor Oekraïne open blijft staan en de Oekraïense regering heeft nogmaals bevestigd dat zij nog steeds dezelfde koers vaart naar integratie in Europa", zei Arboezov.

Eerder donderdag verklaarde EU-buitenlandchef Catherine Ashton dat Janoekovitsj haar had gezegd dat hij het eerder verworpen handels- en samenwerkingsverdrag 'toch wil ondertekenen'. De EU zou dan meer hulp moeten verstrekken, om het verwachte verlies van handel met Rusland te compenseren.

Ashton zei dat de economische problemen van Oekraïne "kunnen worden aangepakt met de steun die niet alleen van de EU-instellingen komt, maar ook door met de ondertekening van de associatieovereenkomst te tonen dat hij (Janoekovitsj, red.) een serieus economisch plan heeft".

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid