De rebellenbeweging M23 en de regering van de Democratische Republiek Congo hebben donderdag in Nairobi een vredesakkoord getekend. 

De ondertekening vond in de Keniaanse hoofdstad Nairobi plaats, onder ogen van de presidenten Yoweri Museveni van Uganda en Joyce Banda van Malawi.

Volgens de overeenkomst zal M23 zijn strijders demobiliseren en zichzelf omvormen tot een politieke partij. Het akkoord voorziet ook in de terugkeer van vluchtelingen en amnestie voor leden van M23 voor oorlogshandelingen.

De twee partijen zouden vorige maand al in Uganda een akkoord tekenen, maar ze konden het niet eens worden over de bewoordingen. M23 staakte kort daarvoor de strijd tegen het Congolese regeringsleger. De beweging zou haar doelstelling voortaan alleen met ''puur politieke middelen'' nastreven, zo werd gezegd.

Sinds in april vorig jaar het conflict in het oosten van Congo weer oplaaide, zijn naar schatting zeker 80.000 mensen op de vlucht geslagen. De rebellen waren de afgelopen tijd in het defensief gedrongen. Zij hadden zich teruggetrokken in hun bases in de bergen van Oost-Congo.

Vorig jaar slaagde de beweging, die wordt geleid door etnische Tutsi's, erin Goma te veroveren, een stad met 1 miljoen inwoners. Tot schrik van de internationale gemeenschap lieten de in de stad gestationeerde blauwhelmen zich overrompelen. Dat was aanleiding voor de VN-Veiligheidsraad om de blauwhelmen, die de regering in Kinshasa bijstaan, een robuuster mandaat te geven.