De islamistische oppositieleider Abdul Kader Mullah is donderdagavond in Bangladesh opgehangen. 

Hij was tot de doodstraf veroordeeld wegens oorlogsmisdaden in de Bengalese onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Het hooggerechtshof had enkele uren eerder een laatste beroep van de Jamaat-e-Islami-partij afgewezen. 

Mullah werd om 22.01 uur plaatselijke tijd opgehangen in de centrale gevangenis in de hoofdstad Dhaka, zei een inlichtingenfunctionaris tegen persbureau AP. Hij is de eerste persoon die is terechtgesteld sinds de regering van premier Sheikh Hasina in 2010 mensen begon te vervolgens wegens oorlogsmisdaden.

De partij van Mullah stelt dat het executiebesluit politiek gemotiveerd is en heeft gewaarschuwd voor de gevolgen. In september zorgde de terdoodveroordeling al voor veel onrust. 

Pakistan

De betreffende oorlogsmisdaden werden begaan in de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh tegen Pakistan in 1971. In die oorlog kwamen ongeveer drie miljoen mensen om.

De 65-jarige Mullah zou in de onafhankelijkheidsoorlog hebben gecollaboreerd met Pakistaanse troepen die de onafhankelijkheid probeerden tegen te houden van Oost-Pakistan, nu Bangladesh.

Meteen na de executie verscherpten de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad Dhaka. Organisaties voor mensenrechten hebben het tribunaal bekritiseerd. Het zou niet voldoen aan internationale standaarden.