De Indiase regering vindt het onwenselijk dat homoseksuele relaties weer strafbaar zijn door een uitspraak van het hooggerechtshof.

Het hof vernietigde woensdag een uitspraak van een lagere rechter, die het verbod in 2009 naar de prullenbak had verwezen omdat het in zijn ogen ongrondwettig is. De regering bekijkt nu de mogelijkheden om het verbod alsnog op te heffen.

Minister van Justitie Kapil Sibal stelt dat relaties tussen volwassenen wat hem betreft niet verboden mogen zijn, meldde The Times of India donderdag.

Sonia Gandhi, de leider van de regerende Congrespartij, zei dat ze teleurgesteld is over het vonnis. Ze riep het parlement op de ''constitutionele garanties op leven en vrijheid voor alle burgers'' overeind te houden.

De uitspraak van de hoogste rechters leidde tot veel ophef. De Nederlandse belangenorganisatie COC sprak van een ''zwarte dag voor de miljoenen homoseksuelen, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders in een van de grootste landen van de wereld''.

Homoseksuele relaties

Conservatieve organisaties in India reageerden juist verheugd dat de rechters het verbod uit de Britse koloniale tijd in ere herstelden. Het hof redeneerde dat het aan het parlement en niet aan de rechter is om wetten te veranderen. Op homoseksuele relaties staat nu formeel weer een celstraf. Het valt nog te bezien of het verbod op het ''tegennatuurlijke delict'', zoals de wet het noemt, zal worden gehandhaafd.

VN-commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay reageerde donderdag onthutst op het vonnis. Ze spreekt van een ''significante stap achteruit'' en noemt het verbod op homoseksuele relaties een schending van het internationaal recht.