Het Russische Hooggerechtshof heeft in hoger beroep bepaald dat er zaken niet kloppen rond de gevangenisstraf van twee jaar die twee jonge vrouwen van de punkgroep Pussy Riot uitzitten. 

Het hof vindt dat de rechtbank de straffen voor de bandleden Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, onvoldoende of helemaal niet heeft onderbouwd. Wat hier de gevolgen van zijn, is nog niet bekend.

Het hof vindt wel dat dit een reden is om de straf te wijzigen. Daarover beraadt justitie zich in Moskou.

De rechtbank heeft in het vonnis van augustus 2012 onder meer nagelaten aan te geven waarom niets is gedaan met de Russische wet die bepaalt dat veroordeelde vrouwen die moeder van jonge kinderen zijn, hun straf pas hoeven uit te zitten als haar kinderen 14 jaar of ouder zijn. Het hof vindt dat de rechtbank ook heeft nagelaten te motvieren waarom de straf zo streng moest zijn.

Amnestie

Drie leden van Pussy Riot werden vorig jaar veroordeeld wegens hun protest tegen president Poetin in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal.

Het oordeel van de opperrechters werd donderdag door persbureau Interfax gemeld. De melding valt samen met de voorbereidingen voor amnestie voor tienduizenden gevangenen in Rusland ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de grondwet.