Rusland moet zijn militaire macht in het Noordpoolgebied versterken, om de belangen van het land in de regio te beschermen.

Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak aan het parlement.

Poetin gaf de militaire leiders opdracht om het leger te versterken. Zo moet onder meer een vliegbasis in de regio nieuw leven worden ingeblazen. 

Canada en Denemarken claimen gedeelten van het poolgebied, waar grote voorraden gas en olie aanwezig zijn. Canada kondigde maandag aan dat het grote delen van de bodem onder het ijs van de Noordpool aan het eigen grondgebied wil toevoegen.

Naar schatting bevat de bodem van het poolgebied 30 procent van de onontdekte gasvoorraden en 15 procent van de olievoorraden op aarde. Omdat er minder ijs is als gevolg van klimaatveranderingen en door vooruitgang in boortechnieken zijn deze voorraden eenvoudiger te bereiken. 

Volgens Poetin moeten binnen een jaar meer vliegbases worden geopend en ook het aantal legereenheden in de regio worden verhoogd. "We moeten alle registers opentrekken om de Russische belangen te beschermen.

Amnestie

Verwacht werd dat Poetin van de gelegenheid gebruik zou maken om grootschalig amnestie te verlenen aan voornamelijk politieke gevangenen. Deze kwestie kwam in zijn toestpraak echter niet aan bod.

De verwachting was dat Poetin het proces tegen de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zou schrappen en mogelijk de leden van protestband Pussy Riot vrij zou laten. Dat gebeurde niet. Hij zei wel dat mensenrechtenorganisaties niet politiek bevooroordeeld moeten zijn. 

Leidende rol

Poetin sprak veel over geopolitieke kwesties. Hij zei dat het land elke militaire dreiging zal beantwoorden. "Niemand moet de illusie hebben dat er militaire superioriteit over Rusland verkregen kan worden." 

"Rusland heeft een leidende rol in de regio, maar claimt niet dat het een supermacht is, of een hegemonie. We zijn trots op onze status, maar proberen niemand de les te lezen", zei Poetin tijdens zijn toespraak. "Rusland ondermijnt de stabiliteit in de wereld nooit. Zo zou een volwassen staat die haar verantwoordelijkheid neemt dan ook moeten handelen."

"Een raketschild in Europa kan alle eerdere afspraken over strategische nucleaire wapens ondermijnen en de strategische balans op het spel zetten", voegde hij toe.

Oekraïne 

Poetin zei te hopen dat buurland Oekraïne een politieke oplossing vindt voor de politieke crisis waarin het zich bevindt. 

De situatie in het Oost-Europese land heeft overigens veel te maken met Ruslands rol als regionale grootmacht: de Oekraïense oppositie die al weken protesteert, vindt dat de regering te veel tegen Moskou aanschurkt en meer naar de EU zou moeten kijken.

Economie

Over de Russische economie zei Poetin dat de vertraging van de groei in Rusland vooral binnenlandse oorzaken heeft. "We moeten duidelijk zijn. De voornaamste redenen van de economische afremming komen niet van buitenaf, maar van binnenuit", aldus de president.

Willen de groeicijfers weer aantrekken, dan moet de arbeidsproductiviteit omhoog. Ook het investeringsklimaat moet beter en er moet meer innovatie plaatsvinden, zei Poetin.

De Russische economie groeit volgens prognoses van de regering op langere termijn met zo'n 2,5 procent per jaar. Dat groeicijfer is relatief laag vergeleken met andere opkomende economieën.

Bekijk een deel van de toespraak van Poetin:

Bevolking

De Russische bevolking is dit jaar gegroeid door natuurlijke aanwas, stelde Poetin. Voor het eerst in de geschiedenis van de Russische Federatie zijn er meer baby's geboren dan er mensen zijn gestorven. 

Het moderne Rusland ontstond na het uiteenvallen van de Sovjetunie. Het land had jarenlang te maken met bevolkingskrimp, met alle gevolgen van dien. Rusland telt momenteel ongeveer 143 miljoen inwoners.

De parlementariërs begroetten de voorlopige cijfers die Poetin bekendmaakte met applaus, meldde nieuwszender Russia Today. De regering heeft allerlei maatregelen genomen om de krimp tegen te gaan, van gesubsidieerde woningen tot hogere kinderbijslag.