De Zuid-Afrikaanse doventolk die de kritiek kreeg dat hij dinsdag ''maar wat met zijn handen stond te wapperen'' tijdens de herdenking van oud-president Nelson Mandela, werd naar eigen zeggen getroffen door een psychose.

De 34-jarige Thamsanqa Jantjie lijdt aan schizofrenie, vertelt hij donderdag in de Zuid-Afrikaanse krant The Star.

Tijdens de ceremonie in het voetbalstadion van Johannesburg verloor de tolk zijn concentratie, hoorde stemmen in zijn hoofd en begon te hallucineren, zo vertelde hij de krant.

''Ik kon er niets aan doen. Ik was alleen in een zeer gevaarlijke situatie en probeerde mijzelf te controleren en voor de wereld te verbergen wat er aan de hand was. Het spijt me ontzettend, maar het komt door de situatie waarin ik mijzelf bevond.''

Improviseren

Jantjie kon het voor zijn gevoel niet maken om weg te gaan, dus bleef hij maar op het podium staan improviseren. ''Het leven is niet eerlijk'', zegt hij.

''Deze ziekte is niet eerlijk. Wie mijn aandoening niet begrijpt, zal denken dat ik dit verzin.'' De tolk is teleurgesteld over de gang van zaken. Hij voelde zich juist vereerd toen zijn werkgever SA Interpreters hem deze taak gaf.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft verklaard dat de leiding van SA Interpreters spoorloos is verdwenen.

Engels was te moeilijk voor de tolk om te vertalen, aldus de Zuid-Afrikaanse minister Hendrietta Bogopane-Zulu donderdag volgens de BBC.

Ze verontschuldigde zich voor het huren van Thamsanqa Dyantyi bij de onderneming SA Interpreters

Bekijk beelden van het interview:

Afscheid Mandela in beeld l Afscheid in Quotes 

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela