Demonstranten zijn donderdag in de Thaise hoofdstad Bangkok korte tijd op het terrein van het kantoor van premier Yingluck Shinawatra geweest. 

De kleine groep klom over muren, om vervolgens enkele barricades opzij te schuiven en de aanwezige oproerpolitie op te roepen te vertrekken. Tot een confrontatie kwam het niet, waarna de betogers snel weer vertrokken.

De demonstranten hebben het nog altijd voorzien op Shinawatra, ondanks de handreiking die zij deze week deed.

De premier kondigde aan het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, in de hoop de onrust wat in te dammen. De oppositie eist evenwel haar aftreden en zet in op een ongekozen volksraad, die het land zou moeten besturen.

Amnestiewet

Shinawatra ligt al weken zwaar onder vuur, oorspronkelijk vanwege een omstreden amnestiewet. Die zou haar broer Thaksin Shinawatra, oud-premier, in staat stellen terug te keren uit ballingschap zonder dat hij voor corruptie de gevangenis in moet. Ondanks de aankondiging van de premier betoogden maandag meer dan 150.000 mensen in Bangkok.

Ondertussen tracht oppositieleider en oud-vicepremier Sethep Thaugsuban het machtige leger aan zijn kant te krijgen, vooralsnog zonder succes. ''We moeten geduld hebben, de rust bewaren en voorzichtig te werk gaan'', liet legerleider Prayuth Chan-ocha weten.

Bekijk beelden van de demonstraties:

Achtergrond: De strijd tussen rood en geel