De Verenigde Naties betreuren dat Uruguay internationale verdragen schendt door marihuana te legaliseren. 

De organisatie van de VN die over drugsverdragen waakt, de INCB (International Narcotics Control Board), heeft dit woensdag in Wenen in een verklaring naar buiten gebracht.

"Het uit 1961 stammende verdrag over drugs dat ook Uruguay heeft ondertekend, bepaalt duidelijk dat cannabis vanwege de verslavende werking en schadelijkheid alleen kan worden gebruikt voor medische of wetenschappelijke doeleinden."

De Belgische INCB-voorzitter Raymond Yans waarschuwt dat Uruguay negeert dat marihuana een erg schadelijke en verslavende werking heeft, vooral bij jongeren.

Het verbouwen, kopen en roken van marihuana wordt binnenkort legaal in Uruguay. Een meerderheid in de Senaat van het Zuid-Amerikaanse land stemde dinsdag in met een wetsvoorstel dat voorziet in de legalisering. Die moeten hierdoor uit het criminele circuit verdwijnen en onder controle van de overheid komen.

Apotheken

Consumenten kunnen komend jaar per maand maximaal 40 gram cannabis kopen bij apotheken. Dan moeten ze wel meerderjarig zijn, de Uruguayaanse nationaliteit hebben en geregistreerd staan in een speciale database.

Ook mogen ze thuis maximaal zes cannabisplanten hebben. Rokers die zich in clubs van 15 tot 45 leden verenigen, mogen jaarlijks tot 99 planten verbouwen. Het gebruik van marihuana was al legaal in Uruguay.

Buurlanden

Het land vreest misdadigersbendes die de drugs uit onder meer Paraguay en Bolivia naar Uruguay smokkelen en verhandelen. Buurlanden van Uruguay zijn bezorgd over het beleid dat van Uruguay "het Nederland van Zuid-Amerika" maakt'.

Brazilië heeft vergeefs een delegatie gestuurd om de parlementsleden van gedachten te laten veranderen. Volgens opiniepeilingen is ook een grote meerderheid van de bevolking van Uruguay tegen deze legalisering.