De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft woensdag aangeboden samen met de oppositie om de tafel te gaan zitten om de politieke crisis met gesprekken op te lossen. 

''Ik nodig alle politieke krachten, religieuze leiders en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld uit aan een ronde tafel om samen met mij een nationale dialoog te houden.''

Of het tot gesprekken komt, is nog maar de vraag. Een van de leiders van het protest liet weten dat er pas een gesprek komt als Janoekovitsj aan de eisen van de demonstranten heeft voldaan. De belangrijkste eis is dat hij aftreedt.

Eerder op woensdag zagen de autoriteiten ervan af een kampement van betogers tegen Janoekovitsj in het centrum van de hoofdstad Kiev te ontruimen. De oproerpolitie, die bezig was met de ontruiming, droop in de ochtend af.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten noemden de eerdere gewelddadige reacties op de protesten woensdag ''onacceptabel''. Volgens het Witte Huis moet Janoekovitsj ''naar de stem van het volk'' luisteren.

Het land sluit het instellen van sancties tegen Oekraïne niet uit vanwege de gewelddadige manier waarop het land tegen demonstranten optreedt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington laat weten ''alle opties'' open te houden, inclusief sancties.

''Alle beleidsopties, ook sancties, liggen in onze visie op tafel maar vanzelfsprekend wordt dat nog verder bestudeerd'', aldus de woordvoerder van het departement. Hij wilde niet zeggen om welke sancties het gaat.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid