Duizenden Zuid-Afrikanen vormen woensdag in de hoofdstad Pretoria rijen om de kist met daarin het lichaam van Nelson Mandela te aanschouwen.

Dat meldt de BBC.

Het lichaam van de donderdag overleden voormalige Zuid-Afrikaanse president is opgebaard in de Union Buildings, waar hij in 1994 werd ingezworen als eerste zwarte president van het land. 

Onder anderen Mandela's weduwe Graca Machel, de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en beroemdheden als U2-zanger Bono brachten in de ochtend een bezoek. Ook Koning Willem-Alexander was aanwezig.

Mandela's lichaam is in een wit doek gewikkeld. Alleen zijn hoofd is te zien onder de glazen overkapping van de doodskist. In eerste instantie mogen alleen familieleden en buitenlandse staatsgasten bij de doodskist komen.

Mandela, die stierf op 95-jarige leeftijd, wordt zondag begraven in het dorp Qunu, waar hij opgroeide. Zijn lichaam is tot en met vrijdag in Pretoria te zien.

Dinsdag werd in het FNB-stadion in Johannesburg een grote herdenkingsbijeenkomst gehouden. Hier spraken onder meer Zuma en de Amerikaanse president Barack Obama.

Bekijk beelden:

Afscheid Mandela in beeld l Afscheid in Quotes 

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela