Paus Franciscus is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot persoon van het jaar. 

Dat maakte het weekblad woensdag bekend. Klokkenluider Edward Snowden werd tweede in de jaarlijkse verkiezing. 

"Wat deze paus zo belangrijk maakt is de snelheid waarmee hij tot de verbeelding van miljoenen mensen is gaan spreken die de hoop op de kerk hadden opgegeven", stelt Time. Volgens het weekblad is met name het charisma van de paus belangrijk in een tijd waarin de kerk een 'energieboost' kan gebruiken. 

"Hij omhelst mensen die niemand wil aanraken, hij wast de voeten van veroordeelden. Hij zegt mensen te willen helpen die een omhelzing nodig hebben."

Missie

In slechts negen maanden heeft Franciscus de missie van de kerk als dienaar en als troostbiedend instituut voor lijdende mensen uitgebouwd, stelt Time. "Niemand anders heeft in de afgelopen negen maanden zóveel mensen hoop en inspiratie gegeven." 

Franciscus zet zich in het bijzonder in voor de armen en brengt daarmee de klassieke boodschap van de kerk terug. Daarnaast maakt de paus slim gebruik van moderne communicatiemiddelen om zijn ideeën aan een groot publiek te verkondigen.

Assad

Bashar al-Assad, de president van Syrië, staat vierde op de lijst van TimeDe man of vrouw die wordt uitgeroepen tot persoon van het jaar moet een buitengewoon grote invloed op het nieuws hebben gehad.

Time kiest sinds 1927 de persoon van het jaar. Vorig jaar was het de Amerikaanse president Barack Obama die met de titel persoon van het jaar op de voorpagina kwam. De keuze heeft in beginsel niets te maken met de positieve of negatieve invloed van de persoon, maar bijna altijd krijgt een man of vrouw van goede wil deze eer. Maar in de jaren '30 en '40 zijn ook Adolf Hitler en Jozef Stalin persoon van het jaar geweest, Stalin zelfs twee keer.

Paus Franciscus was ook al de meest besproken persoon van het jaar op Facebook, zo maakte het sociale netwerk eerder deze week bekend.