Israël noemt het ''meer dan vreemd'' dat het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens de samenwerking met zijn Israëlische tegenhanger Mekorot beëindigt. 

Vitens tekende een maand geleden nog een samenwerkingsovereenkomst met het Israëlische waterbedrijf, maar liet dinsdag weten die op te zeggen.

Vitens is namelijk tot de conclusie gekomen dat waterprojecten in Israël politiek gevoelig liggen. ''Wij willen graag neutraal blijven'', zei een woordvoerder van het semipublieke bedrijf.

Mekorot is als nationaal waterbedrijf onvermijdelijk betrokken in het Israëlisch-Palestijnse conflict, bijvoorbeeld door water te leveren aan omstreden Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

'Dringende behoefte'

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageert geërgerd. ''We zien hier een dringende behoefte aan een beetje gezond verstand'', zei een woordvoerder van het ministerie tegen The Jerusalem Post. Hij spreekt van een ''absurd besluit''.

''Het is meer dan vreemd dat dit Nederlandse bedrijf een Israëlisch bedrijf boycot dat samen met de Wereldbank werkt aan een zeer belangrijk regionaal project waar ook de Jordaniërs en de Palestijnen bij betrokken zijn'', aldus de zegsman.

Hij doelt op het waterakkoord dat Israël, Jordanië en de Palestijnse regering deze week sloten om de droogte in de regio tegen te gaan.

Ontziltingsinstallatie

Het plan voorziet onder meer in de bouw van een ontziltingsinstallatie in de Jordaanse badplaats Aqaba en het verdelen van drinkwater. Ook komt er een pijpleiding van 180 kilometer tussen de Rode Zee en de Dode Zee. Zo moet voorkomen worden dat het bijzondere zoutwatermeer, dat veel toeristen trekt, op termijn droogvalt.

In de Tweede Kamer hebben SGP, VVD, PVV en ChristenUnie inmiddels vragen gesteld aan minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over de beëindiging van de samenwerking door Vitens. SGP-leider Kees van der Staaij vindt het ''bizar'' en vindt dat Timmermans Vitens duidelijk moet maken ''dat het gewoon met de Israëli’s kan samenwerken''.

Een gepland bezoek van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan Mekorot dit weekeinde in Israël werd vanwege de politieke gevoeligheid kort voor de reis geschrapt.