In een zo goed als definitief voorstel voor de Japanse binnenlandse veiligheidsstrategie wordt opgeroepen tot een sterker leger.
 

Dat vanwege de toenemende macht en invloed van China en andere risico's dichter rondom Japan. 

De ontwikkeling van de strategie maakt deel uit van premier Shinzo Abes pogingen om de defensie en internationale rol van Japan te verstevigen.

Nu de veiligheid in de omgeving van Japan volgens Abe steeds heikeler wordt, is er gewerkt aan een nationaal veiligheidsbeleid waarin de bescherming van mensenlevens en bezittingen stevig is verankerd, aldus de premier.

Een groot deel van de strategie is controversieel, omdat veel Japanners behoedzaam zijn als het gaat om het nemen van stappen die afwijken van de pacifistische grondwet die na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen.

Een teken van de eerste tegenstand was de afname van Abes populariteit toen bekend werd dat zijn regering het afgelopen weekend een wet had aangenomen voor een betere bescherming van geheime overheidsdocumenten.

Eilanden

De Aziatische grootmachten ruziën al tijden over de eilandengroep die door Japan Senkaku en door China Diayou wordt genoemd. De eilanden worden ook door Taiwan geclaimd.

Japan reageerde eerder al boos op een 'luchtverdedigingszone' die China heeft ingesteld boven betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee. 

Vliegtuigen moeten zich daar identificeren. Als ze de Chinese instructies niet opvolgen, krijgen ze te maken krijgen met ''defensieve noodmaatregelen'' door het Chinese leger, aldus de verklaring.