Premier Enrico Letta heeft de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden woensdagochtend om haar vertrouwen gevraagd.

President Giorgio Napolitano had erop aangedrongen na te gaan of de regering nog het vertrouwen geniet van de volksvertegenwoordiging, nadat ex-premier Silvio Berlusconi vorige maand met een grote groep aanhangers de regeringscoalitie had verlaten.

Letta zei te willen vechten om te voorkomen dat Italië opnieuw in een chaos wordt gestort, nu het aan de beterende hand is. Hij stelde een breed economisch en staatkundig hervormingsprogramma voor. Als de Kamer het vertrouwen in het kabinet bevestigt, spreekt Letta woensdagmiddag de Senaat toe.

Letta benadrukte dat, hoewel de situatie verbetering toont, de Italiaanse economie ''breekbaar'' blijft en flink getroffen is door de economische crisis. Het land moet voortgang maken met het verminderen van de schuld en het overheidstekort.

''We moeten volgend jaar 1 procent groei behalen en 2 procent in 2015. Dat is een niveau van structurele groei in combinatie met een aanval op de werkloosheid'', aldus Letta.

Sinds 2001 wist Italië alleen in 2006 een economische groei te bereiken die boven de 2 procent uitkwam (2,2 procent). Sinds 2001 verkeerde het land vier keer in een recessie.