De Jemenitische ontvoerders van de Nederlanders Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen noemden zichzelf piraten en waren waarschijnlijk geen lid van terreurorganisatie al-Qaeda.

Dat zei Spiegel woensdag voor vertrek uit Jemen.

''Ze noemden zichzelf piraten en dat zijn ze waarschijnlijk ook. Piraten van de woestijn'', aldus de journaliste, die samen met haar partner Berendsen sinds juni gevangen zat en afgelopen weekeinde vrijkwam.

Hoe ze precies zijn vrijgekomen, is nog volstrekt onduidelijk. Volgens Spiegel en Berendsen zijn beide door hun ontvoerders in Jemen 'goed behandeld'.

Persconferentie

De twee komen woensdag aan op Schiphol. Om 16.00 uur geven ze op de luchthaven een persconferentie. 

Spiegel liet zich in Sanaa niet uit over wie achter de ontvoering zat en de omstandigheden rond de ontvoering. Ze gaf aan het "een beetje jammer te vinden dat ze Jemen nu zo plotseling om deze reden moest verlaten".

"We zijn natuurlijk heel, heel, heel blij dat deze ontvoering voorbij is. We zijn in heel goede gezondheid, we zijn heel goed behandeld, op de Jemenitische manier. Dus dat was heel aardig, op de niet zo aardige ontvoering na dan." 

Spiegel bedankte degenen die zich voor hun vrijlating hebben ingezet. "Ik hoop met heel mijn hart dat deze ontvoeringen stoppen. Ik kijk uit naar de dag dat Jemen veilig genoeg is om naar terug te keren."

Bekijk beelden van de persconferentie voor vertrek uit Jemen:

Videoboodschap

Zij en haar man werden op 8 juni ontvoerd en afgelopen weekeinde in de buurt van de Nederlandse ambassade in Sanaa vrijgelaten. Tijdens hun gevangenschap werd een emotionele videoboodschap op het web geplaatst.

Daarin vroeg Spiegel in tranen aan de overheid, de media en haar familie te doen wat ze kunnen om haar vrij te krijgen. Ze waarschuwde dat ze na tien dagen zou worden doodgeschoten. 

Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Het standpunt van de Nederlandse regering is dat nooit losgeld aan ontvoerders wordt betaald en dat niet met terroristen wordt onderhandeld, maar mogelijk gebeurt dat wel via derden. 

Spiegel werkt voor de NOS en NRC Handelsblad.