Homoseksualiteit in India is weer strafbaar. Het hooggerechtshof in New Delhi vernietigde woensdag een uitspraak van een lagere rechtbank die het verbod in 2009 had opgeheven.

Dat meldt de BBC woensdag.

Volgens de hoogste rechters is 'Section 377', een zo'n 150 jaar oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd, nog steeds van kracht.

Daarin staat dat een homoseksuele relatie een ''tegennatuurlijk delict'' is dat met tien jaar cel kan worden gestraft. Volgens het hooggerechtshof is het aan het parlement en niet aan de rechter om de wet eventueel te veranderen.

Waarnemers in New Delhi achten het niet waarschijnlijk dat de regering op korte termijn het initiatief neemt tot een wetsvoorstel. In mei zijn er parlementsverkiezingen, en de conservatief-nationalistische hindoeoppositie doet het momenteel goed in de peilingen.

Politieke en religieuze groepen waren na de vooruitstrevende uitspraak uit 2009 naar het hooggerechtshof gestapt. Christelijke en islamitische leiders reageerden dan ook verheugd op het arrest. Activisten voor homorechten hebben geschokt gereageerd op de ''totaal onverwachte'' uitspraak.

'Zwarte dag'

''Dit is een zwarte dag'', aldus Arvind Narrain, een jurist van het Alternative Law Forum. ''Wij zijn erg boos over deze achterlijke uitspraak van het hof.''

Het COC is ontsteld over het oordeel van het hof en roept de Indiase wetgever op om alsnog een einde te maken aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. ''Dit is een zwarte dag voor de miljoenen homoseksuelen, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders in een van de grootste landen van de wereld'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse belangenorganisatie. Het COC gaat contact leggen met de homobeweging in India om te kijken of Nederland kan helpen in deze kwestie.