De stoet met het stoffelijk overschot van Nelson Mandela is woensdagochtend aangekomen bij de Union Buildings, de regeringsgebouwen van Zuid-Afrika in Pretoria.

De ex-president zal er drie dagen lang worden opgebaard.

Duizenden Zuid-Afrikanen stonden langs de weg om Mandela tijdens de tocht naar de Union Buildings de laatse eer te bewijzen.

''Dit is een betekenisvol moment voor mij en mijn kinderen'', aldus de 48-jarige leraar Thapelo Dlamini, die met zijn twee kinderen twee uur lang op het konvooi voertuigen had gewacht.

Andere Zuid-Afrikanen ergerden zich aan de wegafsluitingen die het afscheid van Mandela met zich meebrengt. ''Ik probeer hier langs te komen omdat ik naar mijn werk moet'', aldus een vrouw. ''Ik respecteer Mandela, maar het rouwen heeft lang genoeg geduurd. Ik denk niet dat hij het zo had gewild.''

Mandela's lichaam is in een wit doek gewikkeld. Alleen zijn hoofd is te zien onder de glazen overkapping van de doodskist. In eerste instantie mogen alleen familieleden en buitenlandse staatsgasten bij de doodskist komen.

In de middag krijgen ook gewone burgers toegang. De antiapartheidsstrijder zal zondag worden begraven in het dorp Qunu waar hij is opgegroeid.

Bekijk beelden:

Afscheid Mandela in beeld l Afscheid in Quotes 

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela