De senaat in Uruguay heeft dinsdagavond (lokale tijd) ingestemd met de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van marihuana.

Dat meldt persbureau AP.

Uruguay is met de instemming van het senaat het eerste land op de wereld waar ook de verkoop en productie van marihuana is gelegaliseerd. In Nederland is alleen beperkte consumptie toegestaan.

De senaat heeft met zestien stemmen voor en dertien stemmen tegen ingestemd. President Jose Mujica wil dat productie volgend jaar van start gaat. Volgens de president zal de gecontroleerde teelt en handel helpen in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Consumenten kunnen, als de wet over 120 dagen wordt geïmplementeerd, maximaal 40 gram cannabis kopen bij apotheken met een vergunning. Daarvoor moeten ze wel meerderjarig zijn, de Uruguayaanse nationaliteit hebben en geregistreerd staan in een speciale overheidsdatabase voor drugs.

''Dit wordt een nieuwe ervaring'', zei senator Lucia Topolansky. ''Deze wet betekent een flinke verandering op het gebied van de volksgezondheid en de strijd tegen drugstransport.''

Het gebruik van marihuana was al legaal in Uruguay.