De Oekraïense oproerpolitie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag delen van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev heroverd op de demonstranten.

Een groep van honderden ME'ers verdrong de pro-Europese demonstranten, die daar de afgelopen weken hebben gebivakkeerd tijdens hun protest. De actie verliep vreedzaam.

Wel moesten de politietroepen kettingzagen gebruiken om de houten en metalen afzettingen op het plein te kunnen verwijderen.

''De Staatsdienst voor Noodsituaties zal de barricades van de demonstranten ontmantelen'', zo meldde de politie van Kiev aan persbureau Interfax. Er zouden alleen afzettingen worden afgebroken, de acties zijn niet gericht tegen mensen op het plein.

Stadhuis

Ook is de Oekraïense oproerpolitie begonnen met het ontruimen van het stadhuis van Kiev, een van de bolwerken van de demonstranten. De politie heeft het gebouw geblokkeerd met bussen, zo was woensdagmorgen te zien op beelden die activisten via internet uitzenden.

Politiemensen zijn inmiddels naar binnen gegaan. Demonstranten proberen dat te verhinderen door vanuit het bezette pand water te gooien. Het ingrijpen door de politie lijkt tot nog toe zonder gewelddadigheden te verlopen. Wel heeft de politie 's nachts tien activisten opgepakt, meldde de pro-Europese oppositiepartij Oedar.

Ondanks alles hebben duizenden demonstranten zich woensdagochtend alweer gemeld op het centrale plein in de hoofdstad van Oekraïne.

Zingen

Op het plein speelde de Oekraïense rockband Okean Elzy het nummer We geven niet op zonder gevecht. Demonstranten zongen massaal mee. Ook zijn er in naastgelegen straten meer dan duizend extra agenten aangekomen, waardoor de demonstranten nu in de minderheid lijken.

Kort voor de actie werd de politie midden op het Onafhankelijkheidsplein opgeroepen het bevel voor de ontruiming te negeren en de demonstranten met rust te laten. Sommige demonstranten hielden hun mobieltje als kaarsen in de lucht en zongen het Oekraïense volkslied.

Bekijk beelden van de herovering van het plein:

Financiële steun

De confrontatie volgt op een dag van diplomatieke toenadering. Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU, en Victoria Nuland, onderminister van Buitenlandse Zaken van de VS, waren dinsdag in Kiev om te praten met de regering en de oppositie.

President Viktor Janoekovitsj zei tijdens gesprekken met de westerse delegatie dat hij in maart alsnog het associatieverdrag met de Europese Unie wil tekenen, maar alleen als het Oost-Europese land daarvoor wordt gecompenseerd.

Oekraïne heeft de EU om 20 miljard euro financiële steun gevraagd. Dit heeft premier Mikola Azarov woensdag gezegd. Volgens persbureau Interfax is de steun een voorwaarde voor het ondertekenen van de associatieovereenkomst met de unie.

Achtergrond: Oekraïne historisch gezien geen eenheid