Het sektarische geweld afgelopen week in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft aan meer dan vijfhonderd mensen het leven gekost. 

Dat hebben medewerkers van hulpdiensten dinsdag gezegd.

Sinds donderdag zijn in de hoofdstad Bangui 461 lijken geborgen, zei Antoine Mbao Bogo van het lokale Rode Kruis. In dit cijfer zijn nog niet de tientallen dode moslims meegerekend die voor hun begrafenis naar moskeeën werden gebracht.

Frankrijk en de Afrikaanse Unie hebben van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een mandaat gekregen voor een militaire interventie om het geweld tussen christenen en moslims te beteugelen.

Moslimrebellen wierpen in maart de president van het land omver. Religieuze motieven speelden toen nog geen rol van betekenis, maar nadien gingen de gewapende moslimstrijders zich te buiten aan geweld tegen burgers, waartegen christelijke groepen in het geweer zijn gekomen.

Hollande

De Franse president François Hollande bracht dinsdagavond een bezoek aan Bangui. Hij reisde daar naartoe na de herdenkingsceremonie voor Nelson Mandela in Zuid-Afrika.

Bij aankomst in de hoofdstad Bangui eerde hij in een tent op het vliegveld de twee Franse militairen die in de gevechten met opstandelingen omkwamen. In de tent stonden de kisten met hun lichamen.

In een grote hangar vertelde Hollande de Franse troepen dat hun omgekomen collega's stierven voor een nobel en mooi doel. "Zij gaven hun levens om dat van anderen te redden."

Het Franse leger is sinds vorige week met 1.600 militairen bezig de rust te herstellen en milities te ontwapenen in het door geweld geteisterde land.