Russische organisatoren hebben ingestemd met de oprichting van protestzones tijdens de Winterspelen in Sotsji. 

IOC-voorzitter Thomas Bach zei dinsdag dat hij daarover in kennis is gesteld door organisatoren tijdens een verslag aan het uitvoerend comité.

"Dit is een maatregel die we graag verwelkomen, zodat iedereen zijn of haar vrije mening kan uiten", reageerde de Duitser verheugd.

In augustus verbood de Russische president Vladimir Poetin nog bij decreet alle 'bijeenkomsten, demonstraties, marsen en stakingen' tijdens en in aanloop naar de Olympische of Paralympische Spelen in Sotsji. Het verbod zou op 7 januari ingaan, een maand voor start van de Spelen, en 21 maart eindigen.

Volgens Bach zijn de protestzones voor 'mensen die hun mening willen uiten of willen demonstreren tegen of voor iets'.

Minderheden

Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) laat dinsdag via een tweet weten niet naar de Winterspelen te gaan. Aanleiding is de manier waarop Rusland met minderheden omgaat, aldus Reding.

Reding volgt het voorbeeld van de Duitse president Joachim Gauck, die zondag liet weten dat hij niet naar de spelen afreist.

"Ik ga zeker niet naar Sotsji zo lang minderheden worden behandeld zoals nu onder de huidige Russische wetgeving", aldus Reding, die ook burgerschap en fundamentele rechten in haar pakket heeft. Het is niet bekend of Reding is uitgenodigd of namens de EU zou gaan.

Het is voor het eerst dat een hoge Europese politicus zich in dergelijke termen uitliet. Gauck gaf zelf geen uitleg.